Vedovner er både varme og koselige på kalde høst- og vinterkvelder. Men ikke bare det: vedovn er også miljøvennlige.
Har du en gammel vedovn fra før du ønsker å bytte ut eller kanskje er dette første gangen du tenker på å kjøpe en vedovn? Uansett i hvilken situasjon du er i, skal du her få en oversiktlig, presis og hjelpsom guide som kan hjelpe deg med å bestemme hvilken type vedovn du bør kjøpe.
Alt du trenger å få vite om kjøpsprosessen av vedovn, godkjenning, typer vedovner og ved får du her.
Guiden passer for både deg som vil ha vedovn som hovedoppvarmingskilde om vinteren og for deg som bare vil ha den som et koselig supplement til den varmekilden i ditt hjem du alt har.
Om vedovner er riktig for deg, og hvilken, avhenger selvsagt av hva du er ute etter, hvilken bolig du har, og oppvarmingsbehovet i boligen din. Jeg håper at denne guiden på vel 2000 ord(tar cirka 5. min å lese) vil kunne gi deg den informasjonen du trenger for å ta en god avgjørelse på hvilken vedovn som vil passe deg og som du vil være fornøyd med i lang tid fremover.
Biobrensel
Er det kalde netter i Bergen? Det sies at den som hogger sin egen ved holder seg varm to ganger.
Uansett om du hogger veden din selv eller kjøper den, er vedfyring en miljøvennlig oppvarmingsmetode. Det er internasjonal enighet om at CO2-utslippet ikke økes ved bruk av ved (og andre biobrensler). Det blir nemlig frigjort like mye CO2 når trevirke råtner i skogen som når det blir brukt som brensel. Over 800 000 gamle vedovner brukes i Norge. Ved å bytte disse med nye rentbrennende ovner, vil energien i veden utnyttes bedre.
Fra gammel til ny ovn
Bytt fra gammel til ny ovn og få mer varme for mindre ved. Moderne, rentbrennende vedovner gir mer varme og mindre forurensning enn gamle. De beste nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent.
Reduser partikkelutslippet
Dessuten reduseres partikkelutslippet opp mot 90 prosent. Effektiviteten i disse ovnene er opptil 40 prosent bedre enn de gamle ovnene. Det betyr at du får mer varme med mindre ved – besparende både for miljøet og lommeboken din.
Koselig
Peisen trenger ikke være hovedoppvarmingskilden din. Den kan også fungere som et koselig supplement til andre oppvarmingsmetoder, som varmluft og elektrisk oppvarming. Peis er en kombinasjon av trivsel og nytte. Vedovner og levende flammer tilfører ekstra hygge til heimen, spesielt på kalde høst- og vinterkvelder.