Hjem » Peisbygging

Peisbygging

PEISBYGGING – PLANLEGGING


Bygge peis

Når man skal bygge en peis, har man mange muligheter! Det er gøy! Det finnes mange forskjellige peisinnsatser å velge mellom og peis-omrammingen kan man selv velge hvordan den skal se ut. Peis-omrammingen kan ha vednisje, hyller, benk osv.

På bildet ser vi peisinnsatsen Camina Schmid Ekko U 84(35) som har glass på 3 sider. Omramming er bygget helt opp til taket og peisinnsatsen er plassert lavt. 

Brannmursplater

Peis-omrammingen eller peiskassen bygges med store brannmursplater som er 5 cm tykk. Disse kappes, limes, skrues og bygges slik som vi på forhånd har planlagt. Når peiskassen er ferdig bygget som pusser montørene den, slik at den er klar for kunden til å male den i ønsket farge. 

De fleste maler peis-omrammingen i en hvit-tone, men det er også veldig stilig å male den mørk grå (nesten sort). 

Peisomramming

Vi planlegger og tegner skisser til våre kunder som ønsker å få bygget en peis til sin stue. Under ser du et eksempel på sammen innsats, men med forskjellige varianter som ventiler, høyde på innsats fra gulvet og med/uten vednisje. 

Skissen over er tegnet med peisinnsatsen Nordpeis Q-34UL som er en innsats med heve-senke dør. 

Ventiler

Når en innsats bygges inn i en peiskasse, er det krav om at kassen skal ventileres. Dvs. det skal komme luft inn nede under peisinnsatsen, luften skal strømme opp forbi peisinnsatsen og ut igjen i rommet gjennom en ventil over innsatsen. Dette kan løses på flere måter. Enten ved å montere ventiler oppe og ned, bygge en vednisje under peisinnsatsen som da erstatter ventilen(e) nede eller bygge en sokkel for skjult inntak av luft. 

Dersom peiskassen ikke bygges opp til taket, men avsluttes et stykke nedenfor som vist på bildet ved siden av, monteres det da bare en ventilrist på toppen av peiskassen. Dette gjør at det ikke blir en synlig ventil over peisinnsatsen. 

Romdeler

En peis kan også bygges som en romdeler. Da får man glede av flammebildet fra flere avdelinger i rommet. Man kan også dele opp evt stue og kjøkken på denne måten. 

Bildet viser innbygging av peisinnsatsen Camina Schmid Lina TV 100 som er en stor eksklusiv peis. 

Inspirasjon bygging av peis

Peisinnsatsen kan bygges inn på mange måter, her er det bare til å være kreativ. Men selvfølgelig må man holde seg innenfor noen krav, dette sørger Smart Varme for. 

Gjennomgående peisinnsats

Se flammene fra to forskjellige rom. Vednisje og hyller på siden. 

Peisinnsats Camina Schmid Lina 

Sokkel for skjult luftinntak

En sokkel kan bygges, for å slippe å ha ventile(r) under innsatsene.

Peisinnsats Nordpeis N-20A

Symmetri hjørneinnsats

Peisglassene er like stor på hver side. Like ventiler oppe og nede. 

Peisinnsats Nordpeis S-31A

Handlekurv