Hjem » Velg riktig vedovn før vinteren!
Miljøvennlig vedovn

Velg riktig vedovn før vinteren!

Vedovner er både varme og koselige på kalde høst- og vinterkvelder. Men ikke bare det: vedovn er også miljøvennlige.
Har du en gammel vedovn fra før du ønsker å bytte ut eller kanskje er dette første gangen du tenker på å kjøpe en vedovn? Uansett i hvilken situasjon du er i, skal du her få en oversiktlig, presis og hjelpsom guide som kan hjelpe deg med å bestemme hvilken type vedovn du bør kjøpe.

Alt du trenger å få vite om kjøpsprosessen av vedovn, godkjenning, typer vedovner og ved får du her.

Guiden passer for både deg som vil ha vedovn som hovedoppvarmingskilde om vinteren og for deg som bare vil ha den som et koselig supplement til den varmekilden i ditt hjem du alt har.

Om vedovner er riktig for deg, og hvilken, avhenger selvsagt av hva du er ute etter, hvilken bolig du har, og oppvarmingsbehovet i boligen din. Jeg håper at denne guiden på vel 2000 ord(tar cirka 5. min å lese) vil kunne gi deg den informasjonen du trenger for å ta en god avgjørelse på hvilken vedovn som vil passe deg og som du vil være fornøyd med i lang tid fremover.

Jeg håper guiden er nyttig og at den gir svar på dine spørsmål om det å skaffe seg vedovn i Bergen.

Mvh

Nikolaj Grove
Daglig Leder – Smart Varme

Nikolaj Grove

Dette får du vite om vedovner:

1) Fordeler med å bytte til vedovn

2) Hva du bør tenke på når du skal kjøpe ovn

3) Hvilken type bør du velge?  

4) Hvorfor fyre med ved?

5) Oppsummering

Miljøvennlige vedovner

Biobrensel
Er det kalde netter i Bergen? Det sies at den som hogger sin egen ved holder seg varm to ganger.

Uansett om du hogger veden din selv eller kjøper den, er vedfyring en miljøvennlig oppvarmingsmetode. Det er internasjonal enighet om at CO2-utslippet ikke økes ved bruk av ved (og andre biobrensler). Det blir nemlig frigjort like mye CO2 når trevirke råtner i skogen som når det blir brukt som brensel. Over 800 000 gamle vedovner brukes i Norge. Ved å bytte disse med nye rentbrennende ovner, vil energien i veden utnyttes bedre.

Effektive og økonomiske vedovner

Fra gammel til ny ovn
Bytt fra gammel til ny ovn og få mer varme for mindre ved. Moderne, rentbrennende vedovner gir mer varme og mindre forurensning enn gamle. De beste nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent.

Reduser partikkelutslippet
Dessuten reduseres partikkelutslippet opp mot 90 prosent. Effektiviteten i disse ovnene er opptil 40 prosent bedre enn de gamle ovnene. Det betyr at du får mer varme med mindre ved – besparende både for miljøet og lommeboken din.

Koselig
Peisen trenger ikke være hovedoppvarmingskilden din. Den kan også fungere som et koselig supplement til andre oppvarmingsmetoder, som varmluft og elektrisk oppvarming. Peis er en kombinasjon av trivsel og nytte. Vedovner og levende flammer tilfører ekstra hygge til heimen, spesielt på kalde høst- og vinterkvelder.

Våre beste tilbud på vedovn


SE ALLE OVNER PÅ TILBUD


Hva bør du tenke på når du skal skaffe ny vedovn?

Hvor stor bør ovnen være?

Unngå for stor varmeutvikling
En viktig ting å tenke på når man skal kjøpe vedovn, er størrelse.

Man må se an ovnens størrelse i forhold til det arealet man ønsker å varme opp. En ovn med for stor effekt i forhold til det arealet den skal varme opp vil ha en ufullstendig forbrenning, fordi den må justeres ned på grunn av for stor varmeutvikling. Hvorfor er det et problem? Risikoen ved ufullstendig forbrenning er at sotpartikler fester seg i pipeløpet, som i ytterste konsekvens kan føre til pipebrann.

Liten ovn for full maskin
Det er derfor bedre å kjøpe en liten ovn som får jobbe for fullt enn en stor ovn som bare går for halv maskin. Gleden over å fyre i ovnen blir også mye større når ovnen er riktig dimensjonert i forhold til rommets størrelse, da kan man fyre jevnt på kalde kvelder og få jevn temperatur.

Ovnen kan også brukes på høsten og om våren når det ikke er superkaldt ute. Peisovner, vedovner og peiser med innsats vil ha større virkningsgrad og kontrollerer varmen mye bedre enn en åpen peis som tar mye luft og oksygen fra rommet, som må erstattes av kald uteluft.

Hvor stor bør vedovnen din være i forhold til areal?
En godt isolert bolig har et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 kvadratmeter. I en leilighet på 100 kvadratmeter vil det derfor være tilstrekkelig med en peisovn som leverer 5 kW.

Dagens moderne peisovner er av konveksjonstypen. Det betyr at luft strømmer igjennom fra bunn til topp og sendes oppvarmet ut i rommet. Det innebærer at også overflatetemperaturen er lavere enn tradisjonelle strålingsovner, som igjen betyr at det er mindre viktig hvor man plasserer konveksjonsovnen i rommet. Den kan derfor like enkelt plasseres midt ute i rommet som langs en vegg. Tenk derfor over en funksjonell plassering du foretrekker.

Hvordan monterer man en vedovn?

Det er ikke noe stort prosjekt å bytte vedovn i Bergen. Smart Varme er totalleverandør av peiser i bergensområdet og kan derfor hjelpe deg på en trygg, rask og tidsbesparende måte.

Vi tilbyr:

 • Veiledning
 • Befaring
 • Montering

Veiledning
Hos Smart Varme legges det stor vekt på at du skal få en ovn eller peis som du vil trives med i hverdagen. Ikke bare skal den være estetisk vakker å se på, men den skal også passe til ditt behov på en funksjonell måte, med riktig varmeevne til din bolig. Smart Varme hjelper deg og veileder deg.

Befaring
Som totalleverandør har Smart Varme erfarne ansatte som kan komme på befaring hos deg. Vi kommer på befaring ved piperehabilitering og stålpipemontering.

Montering
Smart Varme sine montører har lang erfaring med montering og godkjenning av ovner. Vi vet hva som fungerer, både med tanke på estetiske hensyn, og i forhold til lovverket. Gjennom grundig kursing hos produsentene vet vi hvordan monteringen skal skje for at din ovn skal fungere optimalt. Når ovnen er montert, etterlater montørene hjemmet ditt ryddig og strøkent, klart til å nyte peiskos og en varm stue.

Hvordan får man godkjenning for å ha en vedovn i Bergen?

I følge forskriftene til brannvernloven kreves det at alle nye ildsteder eller andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget, må meldes til brann- og feievesenet i kommunen.

Dagens lovgivning krever ikke at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere ildstedet på egenhånd, eller la en godkjent montør ordne alt, innmeldingen inkludert. Smart Varme kan ordne alt dette for deg.

Hvor mye vil en vedovn koste?

Det er stor spennvidde på prisene når det gjelder vedovner og prisen vil naturligvis avhenge av hvilken type peis og hvilken størrelse du velger.

Avhenger av størrelse
Som nevnt tidligere er det ikke slik at man må kjøpe størst mulig peis for å få best mulig effekt. Hvis man tenker slik kan man ende opp med å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Hvis ovnen genererer for mye varme må man kompensere med uteluft. Det er derfor bedre å kjøpe en liten ovn som får jobbe for fullt enn en stor ovn som bare går for halv maskin. Smart Varme hjelper deg med å velge ovnen som passer din bolig.

Se vårt utvalg av ovner her »

Hvilke typer vedovn bør man velge?  

Det finnes en rekke ulike ildsteder for fyring med biologisk brensel. Før man går til innkjøp av ildsted er det viktig å ha klart for seg hvor stort romvolum ildstedet skal varme opp, og hvor stor del av husets totale oppvarmingsbehov som skal dekkes av ildstedet.

Man skiller mellom fem hovedtyper ildsteder for trebrensel:

 • Åpen peis: Lav energiutnyttelse 10 – 15 % – mest for hygge
 • Gammel ovn:  Energiutnyttelse 30 – 70 %
 • Peis med innsats:  Høy energiutnyttelse 70 %  – til hygge og nytte
 • Lukkede ovner: Høy energiutnyttelse 70 %
 • Sentralfyr: Høy energiutnyttelse 70 % – til oppvarming av radiatorvann, ofte kombinert med el-kassett

En peis har lavere utnyttelsesgrad enn en ovn. Den forbruker også mer luft, slik at lufta i rommet skiftes raskere. Vedfyring kan altså være både dyrt og billig. Det er viktig å fyre slik at utnyttelsesgraden blir høy, det vil si at mest mulig av vedens energi omdannes til varme og ikke forsvinner opp i pipen som uforbrente røykgasser. Generelt kan man si at peisovner, vedovner og peiser med innsats vil ha større virkningsgrad og kontrollerer varmen mye bedre enn en åpen peis som tar mye luft og oksygen fra rommet, som må erstattes av kald uteluft.

Ovner av støpejern og stål

Ildsteder av støpejern eller stålplater er de vanligste ovnstypene i Norge. Det lages mange ulike typer jernovner. Alt fra små kaminer, peisinnsatser og vedkomfyrer til store etasjeovner. Disse ovnene gir effektiv varme med gode muligheter til rask regulering av effekten. Moderne ovner er laget for å gi god varmeøkonomi og renest mulig røykgassutslipp.

Kakkelovn – gjør ovnen om til et møbel

Tunge ovner
Magasinovner er murte ovner som ofte veier over ett tonn. Disse ovnene lagrer varmen fra forbrenningen i murmassen og avgir behagelig varme til rommet i flere timer etter at forbrenningen er avsluttet.

Typiske eksempler på magasinovner er klebersteinsovner og kakkelovner. Før du går til innkjøp av en slik ovn er det viktig å sjekke at gulvet tåler vekten fra ovnen. (Hvis du er usikker må du ta kontakt med noen med byggteknisk kompetanse) Magasinovner er dyrere i innkjøp enn støpejernsovner. 

Svensk oppfinnelse
Kakkelovner er en svensk oppfinnelse fra 1700-tallet. Den sørger for at varmen avgis sakte, opptil 24 timer etter at du har sluttet å fyre i den. Den kan spare utgifter for framtidige strømregninger.

Kakkelovn
Kakkelovner kan hovedkilden for oppvarming også fungere som et stilig møbel i din bolig.

Klebersteinsovn

Klebersteinsovner er ikke et av de mest vanlige synene i norske hjem, men det kan fort endre seg, med tanke på hvor fantastiske deres evne til å holde på varme er. De har en såkalt høy varmemagasinerende evne.

Holder på varmen
Klebensteinsovnen er omtrent like tung som granitt, men er samtidig porøs, slik at det er mye luft mellom steinmolekylene. Dette gir den en unik evne til å holde på varmen. Varmer man kleberstein og granitt til 1000 grader, vil granitten bli kald fire ganger raskere enn kleberstein.

kleberstensovn

Pidestallsovn

Pidestallsovner står, slik navnet tilsier, på en pidestall. De er tidløse og minimalistiske med glassdører som gir godt innsyn til flammene. De er konvensjonsovner som passer godt til tileggsoppvarming eller i andre sammenhenger hvor varmebehovet ikke er for stort, for eksempel i en hytte ved sjøen. De er lette å betjene og vedlikeholde.

Hvorfor fyre med vedovn?

For ikke mange tiår siden var fyringsved den viktigste kilden til oppvarming i Norske hus. I dag er elektrisk kraft og olje de mest brukte energikildene. Argumentene for å fyre med ved er mange.

 • Vedovner er en fornybar ressurs, som kan utnyttes langt bedre enn i dag
 • Vedovner forurenser lite ved riktig fyring
 • Olje er en ikke fornybar ressurs
 • Elektrisitet bør fortrinnsvis benyttes der andre energislag ikke kan brukes
 • Det er ikke ønskelig å bygge ut flere vannkraftverk i Norge

Oppsummering

Hjelp å få i Bergen
Det er som du forstår mange ulike ting å tenke på når man skal kjøpe seg vedovn.

Hvis man benytter seg av vedovnseksperter i bergensområdet, som for eksempel Smart Varme, vil man kunne få hjelp i alle fasene av beslutnings- og monteringsfasen.

Koselig, økonomisk og godt for miljøet
Vedfyring kan være et koselig supplement eller hovedoppvarmingskilden i ditt hjem. Det er miljøvennlig å fyre med ved, ettersom det er biomateriale. Hvis du har en gammel ovn du vil bytte ut med en ny ovn, er dette både et tiltak som sparer deg for penger, samtidig som det er godt for miljøet, ettersom nyere ovner er langt mer effektive i bruk enn gamle ovner.

Rett størrelse
Noe av det viktigeste du bør tenke på, i tillegg til å finne type ovn, er størrelse på ovnen din. Det er viktig å tenke på at ovnens størrelse passer til arealet på hjemmet ditt og det området du ser for deg at ovnen skal varme opp.

Spørsmål?

Har du flere spørsmål? Ta kontakt med Smart Varme. Vi hjelper deg gjerne.

Handlekurv